Sunday 20 February 2011

Sista etappen med Svea!

Nu ar vi tillbaka pa fastlandet igen, vi spenderade helgen i Melbourne. Lance var dar nar vi kom men flog tyvarr till Perth pa fredagen. Ida spenderade fredagen med att springa runt 5 timmar och leta efter en praktikplats. Men tyvarr utan lycka... Sa det lutar just nu mot en svensk praktik trots allt.
Pa lordagen motte vi upp Jared (en van fran Alice Springs) och hans kompisar pa Transport, en pub inne i centrum. Alla hade samlats for att Jared nu ska ut pa sin efterlangtade jordenrunt resa...

Pa sondagen borjade st Kilda festival som ska halla pa hela veckan. Vi spanade in den nagra timmar pa em och det verkar vara ett riktigt grymt event men vi tog anda beslutet att lamna Melbourne pa mandagen och borja resan tillbaka till Perth. Resan borjade med den omtalade Great Ocean Road, vi stannade bl.a. vid de tolv apostlarna som numera ar 6 da nagra gar fallit sonder. Aven dessa vagar vi korde pa slingrade sig fram och vi langtade sa efter vara rakstrackor pa vastkusten! Det tog sjukt mycket langre tid att kora an vi trodde och natten spenderade vi pa en fri camping langs vagen. Lance hade sagt till oss att vi skulle lana hans sovsackar men vi trodde nog att det skulle ga bra utan, det ar val inte sa kallt langre?! Sa fel vi hade, vi gick en iskall natt till motes!!

Att vi langtade efter rakstrackor fick vi ata upp pa dag 2. Vi spenderade ungefar 1000 km pa rakstrackor (nastintill rakstracka iaf) haha.. Under dagen korde vi in i den sista delstaten, South Australia och vi passerade aven den sista storstaden Adelaide. Vi gjorde dock inget stopp i Adelaide utan bara en snabb sightsing genom stan da centrum var i uppror av galna demonstranter. Temperaturen hade stigit rejalt denna dag, ca 40 grader.

Dag 3 var handelserik! Vi borjade kora tidigt pa morgonen och strax innan lunchtid brakade Svea loss och gjorde ett valdigt ovasen. En tvarbromsning och en valpassande trafikficka gjorde att vi kunde stanna direkt. Punktering!!! Tur att vi ovat pa att byta dack med Neil pa kamelfarmen! Sa detta loste vi enkelt och for vidare mot narmsta stad dar vi inhandlade ett nytt dack. To easy!! Vi korde over gransen till Western Australia pa sen eftermiddag.Pa gransen hade dem stenhard kontroll vilket var en riktig overaskning for oss da vi inte sett nagot liknande vid nagon annan grans.. Dem stoppade alla fordon for inspektion, har man med sig frukt, gronsaker och nagra andra uppradade ting sa kan man fa boter pa upp till 2500 dollar (=17500 kr!!!). Som tur var hade vi for sakerhets skull redan slangt en pase goda tomater och en pase mindre goda applen innan vi kom fram dit. Dagens temperatur slog alla rekord. Nar vi korde i 100km/h sa blaste det varmluft (verkligen VARM luft) och det var varmare ute an i den smallheta vanen!! Men vi kampade pa och korde totalt 1000 km idag ocksa. Pa kvallen och natten fick vi bevittna ett maffigt askovader som kom in fran fjarran hall. Inte kunde man tro att blixtar kunde fungera som lampa pa natten, varannan sekund lystes himlen upp. Men skont med regn som gjorde att temperaturen sjonk nagra grader under natten sa vi kunde sova!

Kommande dag stod ytterligare 1000 km pa schemat. Och denna dag var betydligt svalare, vilket vi var mycket tacksamma for, aven Svea verkade lite piggare. :) Vi korde pa Australiens langsta rakstracka som var 146,6 km (!), bloody long way, tidigare har det ju iallafall varit en liten kurva var 5:e mil!! Nar dagen borjade narma sig sitt slut kom vi antligen fram till vackra Esperance. Dar letade vi upp Great Ocean Drive som var en 34 km lang kustvag. Vi kunde snabbt konstatera att Esperances kuststracka latt slar Great Ocean Road utanfor Melbourne och att detta faktiskt ar den vackraste platsen vi besokt i Australien! Ida tog ett dopp i havet vid Twilight beach, och spanade in fracka fiskar. Nar hon kom upp fran stranden blev hon nasten ormbiten da en morkbrun orm kom slingrandes mot henne. Ett snabbt hopp bak och lite skrikande skramde dock ivag den sa den andrade kurs.. Tur! Vi lamnade denna vackra plats och gav oss ivag till var nattparkering som lag 100 km vast fran Esperance.

Nu var det inte langt kvar, vi vande sista bladet i kartboken och tog kurs mot Margarete River, innan dess passerade vid Albany och Pemberton vilket var tva ganska opersonliga stallen som knappt ar varda att namnas. Val framme i Margarete River akte vi till Augusta och spanade in den vackra utsikten fran piren. Den mest sydvasligaste platsen i Australien och vi kunde darmed bocka av det sista hornet av landet! Vi tog ett dopp pa en av stranderna, riktgt skont med en perfekt badtempratur som svalkade ner oss litegrann. Omradet kring Margaret river, kusten, stranderna och den lilla staden imponerade pa oss och vi kan absolut rekommendera ett besok dar! Otroligt vackert och skon atmosfar!! Vi kunde dock inte riktgt slappna av da vi nu bara var 300 km fran Perth sa vi satte oss snart i vanen igen och korde vidare. Vi pratade om att ta ett stopp for natten men Svea ville nagot annat och rullade hela vagen fram. Vi skulle sjalvklart bo pa vart alskade Beatty Lodge och det var ett kart aterseende med Rickardo i receptionen. Vi undrade innan om dem skulle kanna igen oss men det var ingen tvekan om saken!! Dock blev vi riktigt overaskade, vi trodde forst att dem skamtade men sanningen var den att hostelet var fullbokat!!!! Ajaj... sa vi bestammade oss for att sova i vanen pa parkeringen nagra dagar for att kunna checka in pa sondag. Egentligen ar det inte riktgt tillatet men killarna i receptionen kunde se lite mellan fingrarna med att vi sov dar och anvande deras kok o badrum osv. Tack tack!!

Det ar helt underbart att vara tillbaka i Perth, det kanns verkligen som att komma hem igen och vi var sa lyckliga nar vi promenerade ner genom stan for att satta upp annonsen om att var Van nu var till salu och handla lite mat. Vi uppskattar verkligen att vi hittar overallt, vet vart bussarna gar osv. Vi fick nagra spekulanter pa vanen. och redan vid den andra visningen lyckades vi hitta vara kopare. Tva grymma belgiska tjejer som kommer ta hand om Svea pa samma fina satt som vi! :) Inte illa heller att vi salde henne for 700 dollar mer an vad vi betalade for henne. Kanske ar det bilhandlare vi ska jobba som i framtiden!? Pa kvallen samlades det gamla crewet pa Beatty Lodge (ja iallfalla dem som bor kvar har i Perth) och det var en harliga kansla att aterigen sitta tillsammans pa uteplatsen och fira att vi var tillbaka!! Good times!! De kommande dagarna spenderades med att forsoka styra upp ett och annat vassentligt, som att boka flygbiljetter hem och fixa Idas praktik hemma i Sverige.

Manga trevliga kvallar med folk fran hostelet har det blivit och trots att det ar mycket nytt folk kanns det fortfarande som samma harliga Beatty Lodge. En av kvallarna tog vi oss till Subiaco med Gabe och at pa en Mexicansk restaurang, mycket gott och spannande med nya smaksammansattningar. Vi hittade en for oss ny club nere i Leederville som var haftigt inredd med old fashion och dem spelade jazzig musik. Temperaturen har i Perth ar ofattbart hog, minst 35 grader varje dag! Ett besok pa Idas restaurang och IGA dar Emma jobbade var ju oxa givet. Vi blev varmt mottagna av vara fd arbetskamrater och chefer. Vi bestamde oss for att ata lunch dar och vi fick en riktigt bra personalrabatt och om vi nagongang behover ett jobb sa hjalper dem oss garna! Nice!!

Vi har aven gjort ett besok pa det omtalade Rottnest Island. Rottnest Island ar en 11 km lang och 4.5 km bred bilfri o. Vanligtvis hyr man en cykel och snorkelset och tar sig fran den ena underbara stranden till den andra. Det finns gott om Quokkas, en blandning mellan stor ratta och kanguru pa on. Jattesota!! Vi blev upphamtade tidigt fran hostelet och hoppade darefter pa en farja som tog oss over. Da alla dagar hittills varit otroligt varma sa skulle inte denna dag vara samre. Men trots detta kampade vi oss fram pa de samsta cyklarna vi nagonsin cyklat pa.. Men det var det latt vart! En heldag som avslutades med lite strosande vid hamnen och ett besok pa hotellets bar som vi hort var ett maste nar man ar pa Rottnest Island.

Lordagskvallen spenderades hemma hos goda vanner i Scarborough. De bodde pa Beatty Lodge forrut och har nu flyttat ihop i ett fint hus i narheten av stranden. En trevlig bbq och annu fler vanner fran det gamla ganget pa hostelet droppade in.

Nu ar det dags for oss att packa ihop vara vaskor har pa Beatty Lodge och flyga tillbaka till ostkusten och Townsville for att mota upp Lance igen. Vara backpack vaskor har inte anvants speciellt mycket da vi haft Svea att packa i och vi ar nu mycket fundersamma over hur i hela varlden vi ska fa plats med allt trots att vi redan sorterat, slangt och gett bort hur mycket som helst.

3 comments:

  1. Usch rös när jag läste om ormen..men lite spänning i vardagen var det vi sa va..;P
    Glad att det blir praktik i Sverige för dig Ida!!:)
    Ha det så bra! KRAM

    ReplyDelete
  2. Åhh, shit.. mer äventyr åt folket! Ni är ju helt underbara! Alltid rolig läsning =) Ta hand om er sista dagarna... NJUT och välkommen hem till Sverige! KRAM!

    ReplyDelete
  3. Hej tjejer.
    Har hört på tv att det är lite oroligt med torka och bränder i Aus. Har ni blivit drabbade? Blir orolig för er ju!

    Kram Malin "Teddy"

    ReplyDelete