Monday 14 March 2011

Family fun, The Cape and Scuba diving

Da var vi alltsa tillbaka pa ostkusten igen, vi flog till Brisbane for att byta plan och landade sedan i Townsville. Vi borjade var vistelse i Castle towns kopcentrum i ungefar 5 timmar innan Lance och hans mamma kom och hamtade upp oss. Vi valkomnades med en harlig grillkvall hemma hos Lance familj och dagen efter hade Lance mamma bokat en tur till Magnetic Island. Jatteroligt da det aldrig blev av att vi akte over dit nar vi var i Townsville forra gangen. Vi tog med oss bilen pa farjan och korde sedan runt pa on pa egen hand. Tyvarr var mycket av Magnetic Island forstort av cyklonen som dragit forbi nagra veckor tidigare och det var inte manga turister kvar dar. Vi kande bada tva att det paminda lite om Thailand efter tsunamin..hemskt! Som tur var hade ju alla klarat sig bra i cyklonen och det var bara agodelar o naturen som blivit forstord. Vi fick, trots cyklonens framfart, anda sa nagra riktigt fina platser pa och kan tanka oss att det varit ett litet paradis for manga tidigare.

Den storsta anledningen till att vi akte till Townsville igen var for att aka ut till det beromda (enlig Lance och hans van Jared) The Cape. Det ar en o dar Jared och hans familj har en liten stuga som dem brukar aka till for att relaxa och fiska. Vi tillbringade en langhelg dar med Lance, Jared, Lance syster och hennes man. Vi kopte med oss mat och dryck i massor och tog Jareds bat med oss ner till Home Hill dar bilen parkerades och baten lades i vattnet. Efter en ungefar 30 minuters fard over med baten sa var vi framme pa on. Vilket harligt stalle vi kommit till!! Ungefar 10 hus lag uppradade vid stranden men inte manga av agarna var dar just nu. Under helgen agnade vi en hel del tid at att fiska, bade fran klipporna och fran baten. Ida slog alla rekord med att dra upp ett tio-tal fiskar medans Emma fick noja sig med en. Dock var tydligen ingen av dessa fiskar som var tillrackligt stora for att vi skulle fa njuta av grillad fisk till middag. (Hade vi fatt bestamma hade vi sparat nastan alla).



Vi gick aven pa krabbjakt pa natten, hikade upp i bergen for att bada i ett vattendrag med sotvatten, vi forsokte aka wakeboard och akte ring efter baten. En fantastisk helg och vi kunde antligen slappna av pa riktigt. Det var sa skont att nagon annan ordnat med allt och vi bara kunde hanga med utan att behova tanka eller planera som vi tidigare gjort hela vagen runt Australien.



Lance hade tidigare ocksa klackt iden om att aka ut till Stora barriarrevet for att snorkla och dyka. Och efter helgen pa The Cape sa bestamde vi oss for att aka upp till Cairns och ta en battur darifran (Suverant da detta var nagot som inte heller blivit av da vi var har senast). Lance kompis Jared var ocksa med pa noterna och hangde med oss dit. Vi tog bilen upp till Carins (ungefar 4 timmar) och vagen dit var bitvis valdigt oversvammad, pga av regn, men som tur var hade vi Jareds mammas bil med fyrhjulsdrift sa vi klarade oss bra. Vi checkade in pa ett hostel (Gilligans) for att spendera natten dar innan det var dags att ge oss ut pa havet igen. Pa kvallen motte vi upp Stevo och Jojo, tva kompisar till Lance och Jared, i baren pa hostelet dar en mycket duktig trubadur spelade. Vi gick aven vidare till The Woolshed innan det var dags att ga hem o sova da vi skulle upp tidigt nasta morgon.

Vi akte med Tusa 5 till det yttre revet som tog ungefar 90 minuter, pa vagen ut fick vi fylla i formular om oss sjalva och var halsa, Mycket viktigt da vi skulle gora introduktions dyk med tuber for forsta gangen. Iallfall for oss. Jared har certifikat sedan tidigare och tyvarr satte dem stopp for Lance da han opererat sina oron for inte lange sedan. Vi fick ialla fall en snabb genomgang pa baten om det viktigaste att tanka pa och vi gjorde ett litet test innan det var dags att ge sig ner i vattnet. Vi borjade med lite snorkling men kunde inte riktigt koncentrera oss pa det da det snart var dags for vart forsta dyk. Vi gjorde sjalvklart det forsta dyket med instruktor och vi holl bada tva hart i hans hand under hela dyket..haha... Pa vagen ner fick vi utjamna trycket i oronen med jamna mellanrum och det var latt att fa lite panik ibland och glomma att andas ordentligt men som tur var holl var instruktor stenhard koll pa oss och han kontrollerade hela tiden var utrustning och att vi madde bra. Nar man val vagade slappna av litegrann insag man vilken fantastiskt varld som finns dar under vattenytan. WOW! Farger, fiskar och koraller mm. som man bara dromt om tidigare! Dock hade vi otur da det var valdigt dalig sikt under vattnet och en hel del var forstort efter cyklonen. Men detta gjorde faktiskt inte sa mycket da bara sjalva dykupplevelsen var sa grym!! Vi var pa 12 meters djup i ca 30 minuter och nar vi kom upp till ytan igen sprutade det bade blod och tarar fran Ida, alla hennes spanningar slappte (om hon varit radd innan!?!?, jajaman!! radd ar bara fornamnet) och att Ida genomforde detta ska hon vara sa otroligt stolt over da hennes hajskrack inte ar att leka med, det var svart nog att fa med henne pa forsta snorkelturen pa vastkusten! Nasblodet var dock inget att oroa sig for da det tydligen ar vanligt efter ett dyk. Emma valde sedan att betala lite extra for att genomfora ett andra dyk, och denna gangen fick man dyka mer sjalv och instruktoren fanns bara pa avstand och holl koll. WOW WOW!



Val tillbaka i Cairns var planen att vi skulle kora tillbaka till Townsville pa kvallen men det satte vadergudarna stopp for. Det har regnat mycket pa senaste tiden och aven denna eftermiddag satte det igang vilket gjorde att vagen hade blivit oversvammad och var till och med tvungen att stangas. Som tur var fick vi rapporter om detta innan vi hann borja kora och i och med detta var vi alltsa fast i Cairns en extra natt. Vi bodde pa Gilligans den har natten ocksa och kvallen spenderades med bio och vilande efter en lang dag pa havet. Som tur var oppnades vagen igen dagen efter och vi kunde atervanda till Townsville. Fragan var vad som skulle handa nu, skulle vi aka tillbaka till Melbourne, stanna i Townsville och aka tillbaka till Cairns igen till helgen. Vi bestamde oss for att stanna i Townsville ett par dagar, vi gick ut pa restaurang med Lance mamma och pappa, hade grillkvall med Jareds familj och bara hade det gott! Till helgen tog vi bilen tillbaka till Cairns igen for att overaska Stevo som fyllde 25! Hans flickvan Jojo hade bokat hotellrum till dem och vi bokade in oss pa samma hotell. Ojoj vilket lyx for oss backpackers...! Det blev ett riktigt kalas nar vi kom dit och visst blev han overaskad!!! Vi gick ut pa en rolig krogrunda och dagen efter spelade vi golf och at smaskens mexicansk mat for att sedan hamna pa casinot dar vi tyvarr inte hade nagon lycka denna gang.

Over and out for denna gang!

ps. Nagot som vi lyckats missa att namna ar det beromda spelet 'Fingers" som har spelats flitigt dessa veckor. Vad detta innebar kommer ni snart att fa se, se upp Sverige!!

Och det fantastiska cafeet i Cairns, med utsikt over lagoonen, som vi besokt for alla frukostar och aven en och annan kaffe, juice, smoothie och middag. Tack for det Roast Coast Coffee, 'Lif's to short to drink bad coffee':) ds.

No comments:

Post a Comment